Home

Begeleiding bij ADHD

Wat is ADHD

ADHD betekent Attention Deficit Hyperactivity Disorder en is een aandoening waar hyperactief en snel afgeleid gedrag een grote rol spelen. Deze aandoening is niet te verhelpen. Mensen en hun omgeving moeten er mee leren omgaan. Er zijn verschillende vormen van ADHD.

ADHD-I
Hierbij staat het aandachtstekort op de voorgrond

ADHD-H
Hier staan ernstig aanhoudende hyperactiviteit en impulsiviteit op de voorgrond

ADHD-C
Dit is het gecombineerde type. Zowel onoplettendheid als hyperactiviteit zijn aanwezig. Type C komt het meeste voor.

Oorzaak van ADHD

De aanleg van ADHD is voor 70% erfelijk bepaald, de kans is groot dat een van de ouders ook ADHD heeft. Omgevingsfactoren zoals roken en drinken tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot een verhoogde kans op ADHD bij het kind. De biologische oorzaak is dat van ADHD is de communicatie tussen hersengebieden.

Symptomen van ADHD

  • Hyperactiviteit
  • Impulsiviteit
  • Problemen met aandacht

Diagnose

De diagnose wordt vastgesteld op basis van meerdere gesprekken met een psycholoog of psychiater. Hier is geen eenduidige test voor. In veel gevallen gaat ADHD samen met andere stoornissen, zoals angst- en stemmingsstoornissen, tics, leerproblemen, motorische stoornissen, agressieve gedragsstoornissen en stoornissen in het autistisch spectrum (PDD-NOS). Het is dus erg belangrijk dat er begrip en erkenning komt vanuit de directe omgeving.


Hulp bij ADHD

PGTB Zorgbureau is flexibel en kijkt naar wat u graag wenst of nodig heeft. Neem telefonisch contact met ons op voor een intake gesprek. Kim van den Boogaart 06 512 68 247

Via ons aanmeldformulier kunt u ook in contact met ons komen aanmeldformulier.

× Hoe kan ik je helpen?

Wij staan voor je klaar