Wat is een ontwikkelingsstoornis
Een ontwikkelingsstoornis is een leer- en/of gedragsprobleem dat wordt veroorzaakt door lichamelijke of een psychische aandoeningen. Denk hierbij aan ADHD, autisme, ticstoornissen, verstandelijke beperking, discalculie en dyslexie. Hierdoor blijft het kind achter in vergelijking met leeftijdsgenoten. Hierdoor wordt ookwel de term ontwikkelingsachterstand gebruikt.
Oorzaken van een ontwikkelingsstoornis
- Erfelijke factoren
- Problemen bij de geboorte, zoals zuurstoftekort
- Ontwikkelingsproblemen in het de eerste levensjaren, zoals voedseltekort.
- Een lichamelijke ziekte
- Een ongeluk
Kenmerken van een ontwikkelingsstoornis
Een ontwikkelingsstoornis of achterstand komt in allerlei vormen voor. Je kunt hierbij denken aan:
- Moeite met lezen
- Moeite met rekenen
- Spraakproblemen, zoals stotteren
- Aandachtstekort
- Tics
- Slecht zien of horen
- Houterige en onhandige motoriek
Diagnose en behandelen
De diagnose kan vanuit verschillende disciplines plaatsvinden. Een orthopedagoog of psycholoog kan ouders en scholen adviseren over de opvoedsituatie en houdt zich ook bezig met het begeleiden van kinderen. Ouders kunnen ook een psychologisch en pedagogisch-didactisch onderzoek laten doen. Hierbij worden de positieve- en belemmerende factoren in de ontwikkeling van het kinder inzichtelijk gemaakt. Daarnaast geeft de psycholoog informatie er voor het kinder nodig is om tot een betere ontwikkeling te komen. Aanpassingen op school en thuis zijn belangrijk. Je kind kan veel last hebben van een ontwikkelingsstoornis. Behandeling helpt je kind van zijn/haar probleem af of leert je kind omgaan met de klachten en symptomen.
Hulp bij ontwikkelingsstoornis
PGTB Zorgbureau is flexibel en kijkt naar wat u graag wenst of nodig heeft. Neem telefonisch contact met ons op voor een intake gesprek. Kim van den Boogaart 06 512 68 247
Via ons aanmeldformulier kunt u ook in contact met ons komen aanmeldformulier.