Home

Begeleiding bij Parkinson

Wat is Parkinson

Parkinson is een hersenaandoening wat nog niet genezen kan worden. Bij deze ziekte raken zenuwcellen in de hersenen beschadigd. Door deze beschadiging maken de hersenen minder tot geen dopamine aan. Bij een dopaminetekort kunnen de hersenen signalen niet goed meer doorgeven. Hierdoor ga je minder soepel bewegen en is het lastig om de beweging onder controle te houden.

Omgaan met Parkinson

Pakinson is niet te genezen. Je moet er dus mee leren omgaan. Wij weten dat het makkelijker gezegd is dan gedaan, met deze tips zullen wij je een stukje op weg helpen.

Voor jezelf

 1. Neem de tijd
  Straal rust uit. Bij stress en tijdsdruk worden de klachten alleen maar erger.
 2. Pas de omgeving aan
  Ga op zoek naar handige hulpmiddelen voor in de badkamer, voor in de auto of voor bij het eten en drinken. Zorg voor zo weinig mogelijk obstakels in huis.
 3. Een handeling tegelijk
  Dagelijks bewegen vergt opperste concentratie. Laat je dan ook niet afleiden door teveel prikkels, zoals televisie en radio. Ga niet aan de slag met dubbele opdrachten. Elke keer maar één ding tegelijk.
 4. Ken je eigen ‘cueing-strategie’
  Bij een persoon met Parkinson kan een blokkade in beweging opspelen. Dit wordt freezing genoemd. Een persoonlijk ‘cueing-strategie’ helpt je dan om hieruit te komen. Veel gebruikte vormen zijn tikken, tellen of lijnen op de vloer.

Voor de ander

 1. Vraag naar emotie
  De ziekte verminderd het mimiek in het gezicht, waardoor emoties moelijker zijn af te lezen. Vraag aan iemand met Parkinson hoe het gaat en hoe hij of zij zicht voelt.
 2. Neem een persoon met Parkinson altijd serieus
  Parkinson heeft invloed op veel lichaamsfunctie. De symptomen variëren per persoon, zoals hoge aandrang om te plassen of obstipatie. Daarnaast komen ook depressieve gevoelens, pijn en vermoeidheid voor. Neem deze klachten serieus.
 3. Blijf op de hoogte
  Parksinson heeft een grote invloed op het leven. Zorg dat je op de hoogte bent van de ziekte.

Symptomen van Parkinson

 • Traagheid in beweging
 • Stijfheid van spieren en beven
 • Blokkade van beweging (freezing)
 • Moeilijk op gang te komen
 • Voorovergebogen lichaam
 • Gezicht met weinig mimiek
 • Moeite met plassen

Behandelingen van Parkinson

Parkinson kan niet genezen worden. Wel kunnen de klachten afnemen door behandelingen, begeleiding en adviezen. Zoals, diëtst, ergotherapie, fysiotherapie, logopedie, muziektherapie, psycholoog, wonen in een verpleeghuis, Parkinsonrevalidatie,


Hulp bij Parkinson

PGTB Zorgbureau is flexibel en kijkt naar wat u graag wenst of nodig heeft. Neem telefonisch contact met ons op voor een intake gesprek. Kim van den Boogaart 06 512 68 247

Via ons aanmeldformulier kunt u ook in contact met ons komen aanmeldformulier.

× Hoe kan ik je helpen?

Wij staan voor je klaar