Home

Begeleiding bij TIA

Wat is TIA

Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen. De TIA duurt vaak maar paar minuten. Bij een TIA volgen er geen blijvende schade. De aanval kan wel een voorbode zijn van een herseninfarct. Bij een herseninfarct (beroerte) zijn er daarentegen wel blijvende hersenschade. Neem de klachten daarom ook altijd serieus.

Oorzaak van een TIA

Een TIA komt door een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen. Een bloedprop veroorzaakt deze afsluiting. De bloedprop verdwijnt weer op. Ook kan een TIA ontstaan door gevolg van hartproblemen. Bij boezemfibrilleren kunnen bloedpropjes in het hart ontstaan. Als die doorschieten naar de hersenen, kan dit een TIA veroorzaken.

Kenmerken van TIA

Herken de symptomen van een TIA. De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk. Bij een TIA zijn deze verschijnselen tijdelijk.

  • Een scheve mond
  • Verwarde spraak
  • Verlamde arm

Diagnose

Bij het herkennen van de symptomen bel altijd direct 112. Je kan namelijk niet zien of het een herseninfarct is of een TIA. Wanneer het een TIA is zijn de uitvalverschijnselen vaak al verdwenen voor dat je 112 hebt gebeld. Ga bij een TIA altijd die zelfde dag langs de huisarts om te onderzoeken of het een TIA is geweest. De huisarts zal je vervolgens doorsturen naar een TIA-poli of een neuroloog.


Hulp bij een TIA

PGTB Zorgbureau is flexibel en kijkt naar wat u graag wenst of nodig heeft. Neem telefonisch contact met ons op voor een intake gesprek. Kim van den Boogaart 06 512 68 247

Via ons aanmeldformulier kunt u ook in contact met ons komen aanmeldformulier.

× Hoe kan ik je helpen?

Wij staan voor je klaar