Wat is een verslaving
Een verslaving is een ziekelijke relatie met iets wat je gebruikt of doet, waardoor je stemming verandert. En waarmee je – ook al weet je dat het slecht is voor jezelf en voor je omgeving – toch niet kunt stoppen. Je kunt aan niets anders meer denken, het beheerst je leven. Als je alcohol of drugs gebruikt, je rookt, heel veel op internet zit of gokt, veel te weinig of teveel eet, dan kun je daaraan verslaafd raken.
Hoe werkt een van verslaving
Dit komt door de werking van de hersenen. Als je iets leuks doet, dan maken je hersenen een bepaalde stof aan (dopamine). Je bent bijvoorbeeld verliefd, of je haalt een goed cijfer op school dan maken jouw hersenen bepaalde stoffen aan die jij herkent als een prettig gevoel.
Als je bepaalde verslavende middelen neemt, bijvoorbeeld een sigaret of een glas bier, is dat ook van invloed op het beloningssysteem van de hersenen. Na gebruik voel je je goed. Datzelfde gevoel kan je krijgen van dingen die je heel leuk vindt om te doen, bijvoorbeeld heel veel internetten, gamen of gokken en die je daarom steeds vaker doet, waarmee je dan niet meer kunt stoppen en er steeds aan blijft denken.
Het grote nadeel van alles waaraan je verslaafd kunt raken, is dat je dat fijne gevoel alleen wéér krijgt als je nòg meer van die middelen gaat gebruiken. Je lichaam gaat om steeds méér vragen om hetzelfde gevoel te krijgen. Als je stopt wordt je ziek. Eigenlijk heb je het zelf niet meer in de hand. De keuze ligt niet meer bij jou, je hersenen hebben dat overgenomen. Uiteindelijk gebruik je geen drugs of alcohol meer om het lekkere gevoel te krijgen, maar moet je het nemen om je niet ziek te voelen.
Oorzaak van verslaving
Waarom is de een verslavingsgevoeliger dan een ander? Hiervoor zijn twee factoren die een grote rol spelen:
1. Genetische aanleg (verslaving ouders, karakter).
Er is een gen gevonden dat aantoont of mensen gevoelig zijn voor verslaving als alcohol of nicotine, dat is wel voor 60-70% van verslavingen de oorzaak
2. Omgevingsfactoren (school, misbruik, scheiding, pesten, beschikbaarheid, sociale acceptatie etc)
Hulp bij afkicken van je verslaving
Als je gaat afkicken ga je in een ontwenningskuur om met het gebruik van een verslavend middel zoals drugs te stoppen. Dit gebeurt vaak in een afkickkliniek of ambulante hulp. Afkicken is een heel proces en kan lang duren en met kleine stapjes vooruit. Elke verslaafde heeft zijn eigen afkickproces. Zo kan blijvende begeleiding of begeleid wonen een uitkomst zijn om hier zicht op te houden. Een terugval is namelijk erg groot.
Hulp bij verslaving
PGTB Zorgbureau is flexibel en kijkt naar wat u graag wenst of nodig heeft. Neem telefonisch contact met ons op voor een intake gesprek. Kim van den Boogaart 06 512 68 247
Via ons aanmeldformulier kunt u ook in contact met ons komen aanmeldformulier.