Angst voor het bekende

Angst voor het bekende

Hoe angst je kan overweldigen. Het lijkt er ineens te zijn.

 Het ” wat als” gevoel. De adrenaline die dan vrij komt in je lichaam zodat je in een soort overlevingsmeganisme terecht komt. Je lichaam wil ten allen tijde overleven en gaat daar heel hard voor werken.

 Ons ingebouwd angstsysteem zal je een  “wat als?” gedachten geven. En wanneer het een echt gevaar denkt gezien te hebben (al dan niet reëel), dan gaat het je lichaam voorbereiden om te vechten of te vluchten.

De angst die je als graadmeter gaat zien of die ineens aan de oppervlakte verschijnt.

Je gaat proberen de angst te overwinnen door  je nog harder te verzetten tegen het akelige gevoel. De intense angst.

Plekken vermijden, confrontaties uit de weg te gaan, geen auto meer te rijden uit angst

voor de angst.

Anticipatieangst , wat als ik angst/ paniek krijg in het bijzijn van anderen, evenementen,  verjaardagen of bijeenkomsten.

Het veranderd je leven intens doordat je altijd alert blijft met de ” wat als” gedachten.

 Doordat je de dingen of situaties juist  gaat vermijden in de hoop, en uiteindelijk de overtuiging, dat er dan niets ergs zal gebeuren. De kans dat je jezelf gaat isoleren is zeer groot. Je gaat je leven zodanig inrichten dat het ” veilig” is. Je wereld wordt dan steeds kleiner. 

Door juist de angst leren te gaan begrijpen( en dat is heel lastig), in gesprek te gaan over je eigen gevoelens, kun je langzaam leren dat intense gevoel er even te laten zijn. En dat is juist enorm moeilijk en wederom angstig.

Wist je dat de angst meestal zijn piek bereikt

binnen 20 minuten. Dit lijkt een eeuwigheid op het moment dat je middenin zo een gevoel zit. Het benauwde, de adrenaline,  de angst om het niet te overleven. Dat intens akelige gevoel in je lichaam.  Toch neemt uiteindelijk de angst af.

Dat vertrouwen dat het weer goed komt zal na geruime tijd weer terugkeren.  Ook al heb je een angst en een stemmetje dat soms naar boven komt met “wat als” ..

Dat vertrouwen dat je kunt en mag opbouwen heeft tijd nodig. Gesprekken en bevestigingen zijn daarin uitermate belangrijk. Langzaam weer, stap voor stap de ” enge” dingen te doen. Eerst 5 minuten in je auto rijden en snel weer naar huis. En wanneer je jezelf ineens toelaat om een half uur te gaan rijden en merkt dat je het ” overleefd” zonder angsten, krijg je langzaam weer het vertrouwen.

 Een voorzichtig gevoel van overwinning en opluchting.  Elke keer weer een klein stapje

vooruit. Soms zul je je moeten herpakken. En dat is ook oké.  Je mag je eigen ritme bepalen.

Angst en paniek zijn niet zomaar te sturen wanneer je er middenin zit . Wel kun je er mee leren leven en uiteindelijk het vertrouwen terugkrijgen in je eigen lichaam.  Zodat de angst je steeds minder gaat overweldigen of verrast.

In een paar zinnen het angstige gevoel te  omschrijven en dat met de juiste woorden overbrengen is uitermate lastig. Zeker als je dát gevoel herkent zul je dit begrijpen.

Weten dat je er niet alleen voor staat is zo enorm prettig en helpt om je angsten aan te durven gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?

Wij staan voor je klaar