Herkenbaar? Dit was twee weken gelden in het nieuws.
Dit blijkt uit het zogenoemde Iene Miene Media-onderzoek van Mediawijzer.net onder ruim 1000 ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar.
Je herkent het wel. Het dagelijkse ochtendritueel. Kinderen wekken, aankleden, laten ontbijten en naar school/ kinderdagverblijf. Dit alles dient ook nog in goede banen geleid te worden, want je zit vast aan een strakke planning. En daarnaast moet je ook nog tijd maken om jezelf te verzorgen, om vervolgens aan de slag te gaan. Nadat je een dag gewerkt hebt, is het tijd om de kinderen van school, kinderdagverblijf of BSO op te halen.
Bij thuiskomst ben je dan nog niet klaar, terwijl je het liefst even met je benen om hoog gaat zitten en de boel de boel laat. Maar er is werk aan de winkel. Je komt nog niet aan jezelf toe, maar eigenlijk ook niet aan de kinderen. Je “zet” ze weg achter een scherm of het prikkelt je net iets teveel als de kinderen, (terecht en noodzakelijk) om je aandacht vragen, terwijl je alle huishoudelijk taken probeert af te ronden.
Maar sta eens even stil …
Wat is nu belangrijker dat alle taken rondom het huishouden worden vervuld of even dat moment pakken. Het moment voor elkaar, om te binden, om even voor elkaar een uitlaatklep te zijn. Dit is ook wat kinderen nodig hebben. Even dat moment met mama of papa, waarbij ze de volledige aandacht hebben en hun verhaal kunnen doen/ iets kunnen ondernemen met ouders.
Het belangrijkste binnen een gezin is niet de taken afronden, maar de banden binnen het gezin. Is dit stabiel, dan volgt de rest.
Dus leg het werk even op zij en kijk van een afstandje hoe het reilen en zeilen gaat binnen het gezin (met name na schooltijd).
Nu denk je, als ik alleen maar aandacht geef aan de kinderen, dan stapelt het andere ”werk” zich op.
Hoe kan je de ideale balans vinden tussen de aandacht verdelen, taken die worden gedaan en daarnaast je eigen ontspanning kunnen vinden.
Het zit hem in deze drie factoren te combineren en letterlijk spelenderwijs vorm te geven.
Maar het begint allemaal met het eerste punt:
- Communicatie: Laten praten en actief luisteren. Kinderen moeten hun ei kwijt, zeker na een dag school.
Las standaard een moment in dat de kinderen bij thuiskomst hun ei kwijt kunnen. Hoor wat de kinderen vertellen en reageer hierop. Heeft er zich iets voor gedaan die dag bij de kinderen, dan is er niks vervelender dan dit niet kwijt te kunnen of niet gehoord te worden. Ook al is het in jouw ogen maar een klein ding, voor kinderen is het vervelend om hier mee te moeten lopen en het voor zich te houden of het gaat zijn eigen leven leiden. - Creatief bezig zijn: Plan een moment in dat je samen gaat knutselen, schrijven, tekenen ed. Voor de band is het goed om samen dingen te ondernemen. Wees zelf tijdens het creatieve, ook creatief. Stel je moet nog een boodschappenlijst maken, combineer het. Laten de kinderen dingen tekenen of opschrijven die er nodig zijn.
- Muziek luisteren en dans: Kom los, werkt voor beide partijen ontspannend en schept een band als jullie in de woonkamer jullie moves uitproberen en nadoen.
- Samen koken: Kinderen willen van nature hun ouders nadoen en willen ook graag helpen. Waarom het werk alleen doen en de aandacht verdelen tussen het eten en de aandacht voor de kinderen. Geef de kinderen kleine taakjes die ze kunnen vervullen, die te maken hebben met het eten bereiden. Al kijken ze mee en leg je uit wat je aan het doen bent. Dit is al interessant. Voor oudere kinderen kan het ook werken, geef hen de zelfstandigheid en de verantwoording om een maaltijd te bereiden. Dit geeft hen zelfvertrouwen.
- Samen poetsen: Ook hier geldt, kinderen doen graag hun ouders naar. Laat de kinderen helpen, dit vinden ze leuk.
- Natuur: Ga samen buiten wandelen of naar een speeltuin. Lekker even in de buitenlucht, wat gezond is en ontspannend werk. Rond het bijvoorbeeld af, door daarna samen boodschappen te doen.
- Spelen: Als we het over verbinden hebben met het kind zijn punt 7 en 8 ook van grote betekenis. Stem je af op de belevingswereld van het kind. Het speelmoment hierin kunnen de kinderen ook hun ei kwijt, ze kunnen situaties naspelen die voor hen van betekenis zijn. Spelenderwijs kom je er achter wat de kinderen bezighoudt en daarnaast leren de kinderen zich ook met, maar ook zonder ouders zich te vermaken. Zodat jij aan de andere taken kunt gaan beginnen of het rust moment kunt pakken.
- Fysieke aandacht knuffelen en stoeien. Voor de band tussen kinderen en ouders zeer belangrijk. Elk moment is hiervoor mogelijk.
Fysieke nabijheid is even belangrijk als de psychische nabijheid. Deze laatste wordt nog wel eens vergeten. Je denkt aanwezig te zijn in de ruimte, maar ben je ook echt aanwezig. Ben je er met je gedachten bij, zie je bewust wat er om je heen gebeurd. Laat het kind merken dat je hem of haar ziet. Ervaren kinderen de aandacht, voelen zij zich betrokken dan biedt dit rust voor kinderen. Kinderen hoeven niet achter een scherm te zitten om rustig te worden. Jij bent diegene die hen deze rust kan geven en hen op zichzelf te laten vertrouwen.
Kinderen rustig, omgeving rustig… zo ontstaat er ook meer rust in je eigen hoofd. Doe wat gedaan moet worden aan taken, maar leg je niet teveel op een dag op. Is een ouder onrustig, dan pikken kinderen dit haarfijn op en worden ze zelf ook drukker. Jouw kinderen zijn jouw afspiegeling.
Combineer het een met het ander, geniet van de momenten met de kinderen en pak hier deels je rust uit.
De band tussen ouder en kind is van essentieel belang voor een goede ik ontwikkeling van het kind.
Vraagt jouw kind op een “negatieve” manier aandacht, ga bij jezelf te raden. Kun je het overzicht niet behouden, weet jij niet hoe je taken op elkaar kan afstemmen en je kind de aandacht geven die het behoeft. Vertoont je kind ‘dwars’ gedrag en weet je niet hoe je dit moet ombuigen. Heeft je kind vanwege zijn eigen achtergrond structuur en regelmaat nodig en weet je niet hoe je dit moet inbouwen….
PGTB Zorgbureau kan hierbij ondersteuning en begeleiding bieden.
Warme groet,
Team PGTB Zorgbureau