Reminder: Liefde van een kind gaat niet door de Portemonnee

Reminder: Liefde van een kind gaat niet door de Portemonnee

Geld maakt niet gelukkig, maar het maakt het leven wel iets gemakkelijker. Ik doel hierbij op de fundamentele levensbehoeften van een mens, zoals voedsel en onderdak.  Maar daarnaast heeft de mens met name behoeften aan veiligheid, geborgenheid, zekerheid en liefde. Fundamentele behoeften die je met geld niet kan kopen en waar geen waarde aan verbonden is (geluk en liefde zijn immers onbetaalbaar)

Kinderen opvoeden, sturen, begeleiden middels je eigen betrokkenheid en toewijding als opvoeder heeft een groter, ‘duurzaam’ en een meer puur effect, dan hen tegemoet komen in hun wensen in materie. Deze materiële wensen zijn gecreëerd door de omgeving/ maatschappij en doen uiteindelijk geen beroep op wat kinderen echt willen, namelijk liefde en aandacht.
Wat een kind niet heeft in materie mist hij niet. Als een kind de genegenheid van de opvoeder mist, mist hij dit wel.

Materie is vergankelijk, echte liefde en aandacht niet.

Als hulpverlener heb je niet de mogelijkheid  (en moet je ook niet willen) om een kind te belonen met materie. Je leert een kind te sturen in zijn gedrag, houding en ontwikkeling door betrokkenheid te tonen. 
Het kind te laten merken dat je hem hoort, begrijpt en handvatten kan bieden bij zijn ontwikkeling.

Kijk naar de ontwikkeling van je kind en beweeg hierin mee.
Vergt dit als opvoeder aanpassing van je eigen houding, Ja! 
Vergt dit geduld,  Ja! 
Gaat het niet altijd over rozengeur en maneschijn,  Ja… 
Maar je krijgt er veel voor terug en hoe mooi is het om je kind te zien groeien in zijn eigen ontwikkeling.

Eerlijk is Eerlijk, af en toe wil je ze achter het behang plakken….. en je weet dan toch  dat ze dit behang ook weer slopen.  Het vergt energie, het opvoeden van kinderen. Maar je kinderen blijven weerspiegelingen van je eigen ik….. Een kleine ik, die waarschijnlijk vroeger ook de oren niet altijd gebruikten om alles te horen….

Maar geef jij als opvoeder structuur, duidelijkheid en vooral geborgenheid en liefde mee, dan gaat het opvoeden een stukje makkelijker.  

Je kunt je kind van alles geven (belonen) en afnemen (straffen), maar het enige wat ze echt zullen missen is jouw aandacht en aanwezigheid.

Ook al is de maatschappij veelal gericht op het behalen van successen , materie en individualisme.
Een politiek statement kan hier ik niet van maken, moet ik ook niet willen.Wat ik wel wil meegeven: ‘denk eens meer met het hart en heb oog voor elkander’.
Een evenwichtig kind, die kan groeien in zijn ontwikkeling, is een kind met een fundamentele basis waarin de opvoeder een belangrijke rol speelt.

In materialistisch termen kan ik wel spreken van spenderen en investeren, maar dan als volgt:

Spendeer tijd in de ontwikkeling van je kind en investeer in liefde, geborgenheid  en aandacht.

Met warme groet,

Team
PGTB Zorgbureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?

Wij staan voor je klaar