Stress; De kunst van het loslaten

Stress; De kunst van het loslaten

Stress….

Druk, druk, druk…. in deze tijd worden er vaak veel dingen van je verwacht. Allerlei vragen en eisen waar je aan moet voldoen. Soms reële eisen, zoals een proefwerk maken, boekjaren op tijd afsluiten of op tijd eten koken voor jezelf en je gezin, regelmatig naar je moeder om haar te helpen met het huishouden. Eisen die opgelegd worden door je school, je baas, je gezin, je ouders….. 

Maar iedereen heeft ook te maken met de eisen die je jezelf oplegt. En die zijn misschien lang niet zo duidelijk meetbaar en zelfs reëel, maar je MOET er wel aan voldoen (van jezelf dus…). 

De perfecte moeder willen zijn, alle ballen in de lucht houden. Altijd bezig moeten zijn. Er altijd keurig en netjes uitzien, niet zonder make-up en haarlak de deur uit willen gaan. Goed voor je ouders zorgen, de wensen uit de ogen lezen en liever al handelen voor er gevraagd wordt.

Maar als dat nu eens teveel is? Als je voor jezelf de lat nu eens te hoog hebt gelegd? Stress……

Want misschien komt er een moment dat je  moeder ziek wordt. Dat je weet dat ze niet meer beter wordt. En dat ze meer en meer zorg nodig gaat hebben.
Of je kind wil op zichzelf gaan wonen, terwijl ze dat eigenlijk niet alleen kan, juist omdat ze begeleiding nodig heeft omdat ze vanwege een beperking niet alles kan overzien. 

Dan moet je antwoord geven op de vraag: wil je en kun je deze zorg bieden of is het belangrijk dat je steun krijgt hierin? Dat JIJ kind of ouder kunt blijven en dat de zorg voor een stukje uit handen genomen wordt. Dat je SAMEN met iemand anders ervoor kunt zorgen dat deze nieuwe fase goed verloopt, zonder dat je teveel van jezelf eist/verwacht?

Soms is dat moeilijk, de regie (een beetje) uit handen geven. Iemand anders toelaten in je zorgen, in je wereld, durven vertrouwen op een ander, het is niet makkelijk.
Maar eigenlijk is het: Beter zorgen voor jezelf!
Minder eisen aan jezelf. De zorgen delen en niet alles alleen moeten/willen doen.
Een beetje liever zijn voor jezelf, met minder stress.

 

Team PGTB Zorgbureau

Eén reactie

  1. Tja mooi weergegeven ik herken er veel van. En denk dat eenieder stiekum die behoefte heeft zo zelfstandig mogelijk en onafhankelijk te kunnen funktioneren in de maatschappij.
    Reclame van LOI
    Hoe hoog leg jij de lat….
    Dat bepaal jij zelf, alleen toepassen lijkt een heel karwei

    Mirande

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?

Wij staan voor je klaar