In de huidige maatschappij, lijkt het soms wel alsof het dagelijks leven versneld aan je voorbij gaat. Opstaan, klaarmaken, naar je werk of de kinderen naar school brengen, het huishouden, de boodschappen, koken en dan nog de tijd vinden om een sociaal leven te onderhouden. Steeds vaker blijkt dat men een uitvlucht probeert te vinden van al het gevlieg en geren door de dag heen, om zo toch nog een stukje ontspanning te kunnen vinden. Aangezien ieder mens uniek is en zijn eigen voorkeuren en behoeften heeft, kan iedereen op zijn eigen manier een stukje rust vinden. Maar tegelijkertijd, brengt deze behoefte aan het even afschakelen van de dagelijkse bezigheden, in de tegenwoordige tijd ook zijn gevaren met zich mee.
De digitalisering is de laatste jaren met sprongen vooruit gegaan en hierdoor kan je bijna niet meer meedraaien in de maatschappij zonder gebruik te maken van elektronica. Kinderen krijgen dit dan tegenwoordig ook al van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Op de basisscholen werken de leraren steeds meer met zogenoemde Digiborden en is een kind voortaan bijna een buitenbeetje op het schoolplein als deze geen tablet of mobiele telefoon heeft. Deze ontwikkelingen zorgen er dan ook voor dat er steeds vaker een nieuw soort verslaving op de loer ligt. Het is ver in onze geschiedenis terug te vinden dat mensen door middel van het gebruik van middelen even het leven proberen te ontvluchten en hierdoor ook een verslaving ontwikkelen. Door de jaren heen is er ook steeds meer bekend geworden over het fenomeen verslaving, en waar hierbij op gelet kan worden.
Door de digitale maatschappij waar wij in leven en de steeds grotere behoefte om het drukke leven van alledag even te ontvluchten, komen er steeds meer gevallen van internet/game verslaving bovendrijven. Deze blijkt iets lastiger te herkennen voor de omgeving dan de meer bekende verslaving aan middelen. Doordat het tegenwoordig zo algemeen geaccepteerd en ook bijna noodzakelijk is om zoveel achter de computer te zitten, is het lastig om te herkennen wanneer iemand verslaafd is geraakt aan elektronica. Ook blijkt hier moeilijk over gepraat te kunnen worden. Dat iemand verslaafd kan raken aan middelen is inmiddels algemeen bekend en het is voor veel mensen duidelijk dat hier ook hulp voor te vinden is. Maar het hebben van een internet/gameverslaving? Nee dat is toch maar onzin, gewoon stoppen met zoveel achter de computer te zitten is vaak de manier waarop hier tegenaan gekeken wordt. Dit is echter niet zo makkelijk als het lijkt, aangezien deze dingen overal om je heen zijn en je er ook dagelijks gebruik van moet maken.
Gelukkig is ook hiervoor hulp te vinden en het fenomeen internet/gameverslaving is groter bekend in de verslavingshulpverlening dan men misschien denkt. Er is dus altijd hulp te vinden voor dit probleem. Vermoedt u dat iemand in uw omgeving een internet of gameverslaving heeft? Hieronder vindt u enkele symptomen van gameverslaving:
- steeds meer tijd besteden aan het gamen
- het gamen niet of nauwelijks kunnen onderbreken
- geobsedeerd zijn door het spel
- chagrijnig of agressief zijn als er niet gespeeld kan worden
- grootste deel van de dag bezig met het gamen (in gedachten)
- gamen om te vluchten uit de ‘echte’ wereld
- prestaties op school of werk gaan achteruit
- dag- en nachtritme is verstoord
- eten en drinken achter de computer
- liegen over het gamegedrag
- minder goed voor zichzelf zorgen
- uitstellen van andere activiteiten of helemaal niet doen
steeds minder sociale contacten of alleen maar via de game of het internet - leven aanpassen aan de game
- slapen achter de computer en middelen gebruiken om langer
- wakker te kunnen blijven
- weinig slapen
- ontkennen en boos worden als iemand iets zegt over het gamegedrag
Ook deze verslaving is net zoals andere verslavingen en kan iemand zijn leven verschrikkelijk op zijn kop zetten. Het is dan ook belangrijk om op bovenstaande symptomen te letten en wanneer u deze herkent proberen hulp te vinden. Wij van PGTB zien ook steeds meer gebeuren dat kinderen vaak niet meer weten hoe zelf te spelen en zich te vermaken zonder het gebruik van elektronica. Dit is niet alleen zonde voor de jeugd zelf, maar brengt dus ook het gevaar met zich mee dat een verslaving hierin ontwikkeld wordt. Merkt u dat uw kind meer tijd achter de computer doorbrengt dan noodzakelijk, probeer hierover dan het gesprek aan te gaan. Mocht u vragen hebben of hier ondersteuning in willen, kunt u natuurlijk altijd vrijblijvend contact opnemen met PGTB Zorgbureau.
Team PGTB Zorgbureau