Vereenzaming los je samen op

Vereenzaming los je samen op

“2020 wat een vreemd en onwerkelijk jaar was dat. In 2021 zal als weer meer normaal zijn.”

Dit is wat we hadden gehoopt. De schade op economie en op de gezondheid van velen heeft helaas al zijn tol geëist. Maar wat op de achtergrond stond en wat nu steeds duidelijker op de voorgrond komt is de schade op psychisch vlak.
Voor ouderen in verzorgingstehuizen was het al een impact dat ze geen bezoek meer mochten ontvangen, terwijl ze het juist nu hard nodig hadden. Daarnaast was deze doelgroep sowieso al meer afgesloten van de wereld, want social media is voor hen immers niet zo gewoon. Ondanks social media en de verschillende manieren om contact met elkaar te leggen, wat voor een jongere doelgroep meer dan gewoon is, slaat onder de hele bevolking de vereenzaming toe. Uit de peilingen blijken ook veel jongeren te vereenzamen en te kampen met o.a. verveling, depressies en angsten. Ze worden stiller en zijn meer op zichzelf aangewezen. Het gevecht gaan ze alleen aan.
Het “normale” is weg en dit kan een grote impact zijn op iemands psychisch welzijn.

De mens is een sociaal wezen en ookal is er een digitale interactie mogelijk, we hebben behoefte aan fysieke contacten. En in deze, zijn we in de positieve zin, kudde dieren. We gedijen goed als we onder elkaar zijn.

1 maand aan maatregelen was te overzien. 2, 3, 4 maanden….. nu bijna 1 jaar aan maatregelen, met een striktere lockdown eroverheen eist nu de tol door de hele bevolkingsgroep heen. Jong en oud. De maatregelen hebben er ingehakt op het sociale leven. De vereenzaming slaat toe en hieruit volgen nare gevoelens en gedachten. Meer mensen hebben last van een depressie. Er moet iets gedaan worden.

Gelukkig erkend de overheid dit, maar er moet meer gedaan worden en die mogelijkheid wordt er nu geboden aan locale gemeenten. Wij van PGTB Zorgbureau dragen hier ook graag ons steentje aan bij. Vanaf dag één van de lockdown hebben we een extra paar ogen in het zeil gehouden om onze cliënten bij te staan en hebben we extra zorgmomenten  in gepland om te voorkomen dat de Coronacrisis een extra diepe slag zou slaan in het psychisch welzijn van onze cliënten. We stonden en staan hen bij in deze bizarre tijd.  Moeilijke momenten kunnen ze delen, gedachten kunnen ze ventileren.

Merkt u of kent u iemand waarbij het psychisch welzijn in gedrang komt en waarbij de (het gevoel van) eenzaamheid een grote impact heeft op de gemoedstoestand. Wij zijn er voor u! Schuw niet om contact met ons op te nemen. We kunnen dan samen bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

Wij geven “eenzaamheid” geen kans. Samen staan we sterk!

#samensterk #eenzaam #begeleidingopmaat #eenzaamheiddoorbrekrn #eenzaamheidjongeren #eenzaamheid #covid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?

Wij staan voor je klaar